Fairmined
Ik ben als maker graag bewust van wat ik achterlaat op de wereld. Daarom maak ik sieraden van Fairmined goud en zilver.
Wereldwijd zijn meer dan 10 miljoen mijnbouwers en hun families afhankelijk van kleinschalige mijnbouw om in hun levensonderhoud te voorzien. Helaas zijn de arbeidsomstandigheden in veel van dit soort mijnen buitengewoon slecht.
Kinderarbeid, armoede, slechte huisvesting, onveilige werkomstandigheden en grote schade aan het milieu zijn enkele voorbeelden.
De Alliance for Responsible Mining (ARM) brengt hier verandering in. Zij stelt strenge eisen op het gebied van veiligheid, arbeidsomstandigheden en milieu. De mijnorganisaties die hierbij zijn aangesloten ontvangen een vaste prijs en een premie die geïnvesteerd word in betere arbeidsomstandigheden, huisvesting, veiligheidsmiddelen, scholing, sociale ontwikkeling en bescherming van natuur en milieu.
Het verschil tussen Fairmined en Fairtrade.
Misschien ben je al bekend met het Fairtrade keurmerk en vraag je je af wat het verschil is met Fairmined. In zekere zin is er niet veel verschil, echter heeft de Fairtrade organisatie in Nederland besloten om Fairtrade goud niet meer te promoten. In dit artikel kun je hier meer over lezen. Daarom kies ik voor goud en zilver met het internationale Fairmined keurmerk.
Waarom geen gerecycled goud?
Het recyclen van grondstoffen heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. Dat is een goede ontwikkeling. Hergebruik van materiaal voordat je het weggooit draagt bij aan minder produceren van nieuwe producten en dat is goed voor het milieu. Goud wordt vanwege haar waarde en goede herbruikbaarheid al eeuwen lang gerecycled.
Waarom werk ik dan voornamelijk met nieuw goud?
Het recyclen van goud werkt op een andere manier dan het recyclen van andere grondstoffen en is niet altijd zo duurzaam als het lijkt.
Goud is niet alleen een grondstof voor een mooi sieraad. Het is een betaalmiddel dat ook op politiek niveau over de hele wereld haar invloed heeft. Vanwege de waarde van deze grondstof zal het mijnen naar nieuw goud nooit stoppen. Illegaal, onveilig en vervuilend verkregen goud, door beroving, afpersing, dwangarbeid en witwassing, sijpelt binnen in de legale goudhandel. Ook in de categorie gerecycled goud. Tevens is het totale aanbod aan gerecycled goud niet genoeg om aan de algemene vraag naar goud te voldoen. Transparantie door leveranciers over het aandeel nieuw goud in hun productieproces ontbreekt vaak.
Is gerecycled goud daadwerkelijk gerecycled?
Recycling van grondstoffen passen we toe wanneer het product waar de grondstof in zit niet meer in zijn huidige vorm gebruikt kan worden. Vezels van een versleten trui, plastic van een gebruikte shampoofles of een kapotte kartonnen doos.
Het recyclen van goud werkt niet precies via deze definitie.
In de goudindustrie telt óók het restmateriaal afkomstig van de verwerking van nieuw goud regelmatig als ''gerecycled materiaal''. Hier zit vaak ook goud tussen dat gemijnd is op een foute manier en nooit op de markt is gekomen als product.
Dit is alsof je een nieuwe trui koopt in een arm land tegen een hele lage prijs. Of er een steelt van iemand anders. Deze haal je vervolgens uit elkaar en je maakt er een andere trui van. Dan bied je hem aan als handgemaakte duurzame trui van gerecyclede materialen en vraagt daar een ''eerlijke prijs'' voor aan de klant. De oorspronkelijke eigenaar van de trui ziet hier niets van terug.
Hoewel veel goudleveranciers beweren voor 99% gerecycled goud aan te bieden, kunnen zij tot op heden geen garantie geven dat het bovenstaande niet heeft plaatsgevonden.
Actief bijdragen aan verandering.
De afgelopen jaren zijn steeds meer bedrijven gaan benoemen dat ze werken met gerecycled goud. Toch gaat de mijnindustrie onvermoeid door. Het recyclen van goud is wat mij betreft niet meteen ''fout''. Maar zolang dit proces gebruikt wordt om fout goud the greenwashen kun je het niet duurzaam noemen. Daarom kies ik er voor om mij niet te focussen op recycling, maar om actief bij te dragen aan verandering van de mijnbouwindustrie.
Wanneer maak ik wél gebruik van recycling?
Als jij je oude sieraad van goud of zilver wilt laten omtoveren tot nieuw sieraad ben je bij mij nog steeds aan het juiste adres. Ik kan het materiaal van jouw sieraad omsmelten en er nieuw basismateriaal van maken. Of bijvoorbeeld van die ene set oorbellen een mooie hanger maken zonder dat het ontwerp verloren gaat.
Vraagt jouw nieuwe ontwerp om meer materiaal dan in jouw oude sieraden zit? Dan vul ik het aan met Fairmined edelmetaal.
Oude voorraad.
Tijdens mijn studie en een aantal jaren daarna heb ik heel veel zilver restmateriaal verzameld. Toen ik net begon met Armoise en een manier zocht om iets met al dat zilverschroot te maken is de Ambrosios collectie ontstaan. Vandaag de dag maak ik nog steeds sieraden in deze lijn met diezelfde voorraad zilverresten. Ooit zal dit op raken en dan.... weet ik het nog niet.